onsdag den 15. februar 2012

Stilikoner gennem tiden # 1 Coco Chanel

Coco Chanel - eller som hendes rigtige navn lyder Gabrielle Bonheur Chanel - blev født i 1883 i Saumur i Frankrig som datter af en markedshandler og vaskekone.
Som 12 årig døde hendes mor af tuberkulose og hendes far forlod familien og overlod Coco til et børnehjem. Her lærte hun at sy og boede hun til hun blev 18 og flyttede til Moulins for at blive kabaretsangerinde. Navnet Coco skulle efter sigende stamme fra hendes tid som optrædende på kabaret-teatrene.


I Moulins mødte hun den rige Ètienne Balsan og blev hans elskerinde. Mens hun boede hos ham som "holdt kvinde" begyndte hun at designe stråhatte og flyttede senere til Paris hvor hun åbnede sin egen butik Chanel Modes i 1910.



I 1913 åbnede hun en butik i kystbyen Deauville. Her specialiserede hun sig bl.a. i løstsiddende komfortabelt tøj til sport og fritid baseret på jerseystof. Det vakte ramaskrig, da det var et materiale der hidtil kun blev brugt til herreundertøj.
I Deauville 1930
Coco Chanel i Deauville

I Deauville 1930
Coco Chanel i Deauville 
I 1919 åbnede hendes velkendte modehus på rue 31 Cambon og var nu veletableret som modeskaber.
Under anden verdenskrig lukkede Chanel alle sine butikker idet hun ikke syntes tiden var inde til mode.
Nu boede hun for det meste på Hotel Ritz i Paris. 


Efter 30 år ude af spotlight vendte hun i 1954 tilbage til moden med en nye kollektion som især var vellidt af briterne og amerikanerne.


Hendes store kærlighed var Edwards "Boy" Capel som finansierede hendes første butik og som hun levede on-off med skønt han var gift. Han blev dræbt i en bilulykke i 1919 - Chanel rejste et mindesmærke ved ulykkesstedet.
Edward Boy Capel
Filmen "Coco og Igor" - som vi jo allesammen ved er nyligt filmatiseret med Mads Mikkelsen ;-) - omhandler hendes forhold til komponisten Igor Stravinsky (Le Sacre du Printemps)  
Coco Chanel står for evigt som en af de allermest succesfulde og indflydelsesrige modeskabere.
Idag føres Maison Chanel videre med Karl Lagerfield som chefdesigner - men nogle af de helt typiske chanel-ting som hun opfandt og aldrig gik på kompromis med kan stadig findes i de nyere kreationer, man kan så at sige med det samme se at det er en "Chanel"
Chanel i sit hjem på Rue 31 Cambon

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...